Go to content

Pieni teltanpystytystesti Nuku yö ulkona -tapahtuman innoittamana

Nuku yö ulkona, Suomen luonnon päivä ja vielä venetsialaisetkin samana päivänä - Mikä ihana syy mennä tekemään telttatesti! 

Kevyt kahden hengen teltta. Tarkoittaako se aina heti sitä, ettei kamppeet mahdu säänsuojaan? Ja onko ne niin mahdottomia häkkyröitä, että kokoamisessa menee hermojen lisäksi iäisyys aikaa?

Tätä kirjoittaessa meidän vuokraamosta löytyy yhteensä 11 erilaista telttaa vuokrattavaksi. Osa on talvikäyttöön sopivia ja osa ns. kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettuja ja onpa joukossa myös automatkailuun soveltuvia isoja lähes glämping-genreen luokiteltaviakin. Eli melkein joka tarpeeseen ja kokoluokkaan löytyy omansa.

Nuku yö ulkona Suomen luonnon päivänä on niin hieno tapahtuma, että päätin yhdistää huvin ja hyödyn ja tutkia meidän vuokravalikoimastamme löytyvien 2 hengen telttojen eroja ja soveltuvuuksia erilaisiin tarpeisiin. Ja samalla vertailin myös muutamia makuualustoja. Loppujen lopuksi minulla oli illaksi kolme eri telttaa pystyssä valittavana, missä ulkoyöni vietän.

Mukanani olivat Vauden valikoimista löytyvät ultrakevyet Power Lizard SUL 1-2P, Hogan SUL 2P ja kevyt Low Chapel L XT 2P. Vauden telttoihin liittyy nimeämislogiikka, joka sisältää arvokasta tietoa myös teltan ominaisuuksista. Nimen jälkeen ilmoitetaan teltan painoluokka: SUL = Super Ultra Light, UL = Ultra Light ja L = Light. Painon jälkeen voi olla kirjaimet XT, jolloin teltassa on Extension, eli absidi, eli eteinen. Ja sitten ilmoitetaan henkilömäärä, joka voi siis olla myös 1-2, kuten testattavassa Power Lizardissa. Näiden telttojen kohdalla mitoitus menee yleensä niin, että nimessä ilmoitettu suurempi määrä mahtuu kyseiseen telttaan nukkumaan ja pienempänä ilmoitetun mukainen henkilömäärä mahtuu telttaan hyvin myös tavaroineen. Mutta mukana kannettava tavaramääräkin on henkilökohtaista, joten paras tapa selvittää, minkäkokoisen teltan kanssa pitää lähteä liikkelle, on kokeilu.

Olen kasaillut Vauden telttoja jo jonkin aikaa, joten sinänsä saksalainen insinöörilogiikka on minulle jokseenkin selvillä ja se, mistä erityisesti pidän, on ettei kaaria tarvitse pujottaa mihinkään kujaan. Ja siitä, että telttapakkaus on sellainen, johon teltan saa varmasti mahtumaan. Eikä missään tapauksessa huonoa ole sekään, että teltan kasausohjeet on kiinnitetty kantokahvalla varustettuun suojapussiin. Pikkujuttuja, mutta ah, niin käytännöllisiä!

Kaikkien kolmen teltan pystyttäminen alusta alkaen vei minulta yksin aikaa alle 10 minuuttia. Teethän muuten sinäkin aina koepystytyksen uuden teltan yhteydessä? Jotta on leiritymisen ajan tullessa edes jonkinlainen haju, mistä aloittaa. Oheisessa videossa on muutama pikkuvinkki teltan pystyttämiseen, mutta tärkeimmän muistaminen riittää pitkälle: Lue ensin ohjeet ja vasta sen jälkeen leväytä paketti auki ;)

Näistä teltoista Power Lizard ja Hogan sopii niin grammanviilajiille kuin niillekin, joilla teltta on mukana varmuuden vuoksi, mutta ruoanlaiton voi tehdä muualla. Eli ne ovat oikein hyvät mm. Hetta-Pallas-Ylläs -reitille, kun käytössä on kattava tupaverkosto. Ja kuitenkin molemmissa on sen verran absidinpoikasta, että repun tai rinkan saa tarvittaessa sateensuojaan. Low Chapel XT onkin sitten edellisiin verrattuna hillittömän kokoinen kokonaisuus. Sisäänkäyntejä on 4 ja absidiin mahtuu vaikka polkupyörät. Itse ottaisinkin tämän ehdottomasti melonta- tai pyöräretkelle, jolloin kaikki tarvittavat toiminnot voi tehdä säänsuojassa. Talviretkeilyyn näistä ei kuitenkaan yksikään sovellu. Erot Power Lizardin ja Hoganin välillä on oikeastaan hyvin pienet: Power Lizardissa ovi sivulla ja Hoganissa päädyssä. Power Lizardissa sisä- ja ulkoteltta ovat yhdessä ja kaaret tulevat ulkoteltan ulkopuolelle, Hoganissa kaaret kiinnitetään sisätelttaan ja kokonaisuus peitellään ulkotelttapeitolla. 

Makuualustat

Itse pidän ilmatäytteisistä, paksuista makuualustoista yli kaiken. Nukkuminen on niin arvokas toimitus, etten ihan hevin ole valmis kompromisseihin sillä saralla. Ja koska olen hieman normaalia keskipituista suomalaisnaista pidempi, olen luottanut yöpymisissäni Performance Winter 7 L -makuualustaan jo pitkään. Ja koska se ei myöskään paina lähes mitään, niin talvikäytössä yhdistettynä solumuoviseen, se on minulla mukana kesät talvet. Otin vertailun vuoksi mukaani myös Performancen M-koon sekä Tour-sarjan itsestään täyttyvän M-koon alustan. Vaikka Performancen sisällä on primaloft-täytettä ja se on talvialustaksi nimetty, on Tourin R-arvo näistä paras. Performancessa R on 4,6 ja Tourissa 6. Talvella ahkion kanssa liikkuessa voi helpommin myös lämmöneristävyyden vuoksi sietää isompaa pakkauskokoa sekä painoa. 

Ohessa on toisena videona makuualustojen täyttöön pari eri apuvälinettä, Pump Sack eli pumppupussi, joka on käytännössä kuivasäkki ilmaventtiilillä sekä Pump Pillow, eli tyyny, jossa on nerokas sisäänrakennettu pumppumekanismi. Molemmat mielestäni myös loistavia esimerkkejä monikäyttöisistä helposti mukaanotettavista välttämättömyyksistä! Ja siellä videolla on myös lisäbonuksena 2 muuta minun suosikkimakuualustaa, joista toinen on jokaisen kylmissä olosuhteissa liikkuvan ehdoton hankinta ikiomaksi: Hypotermiapeite

Missä teltassa sitten yöni loppujen lopuksi vietin? Testileirinäni oli ihanan Villa Rauhan ranta-alue Jerisjärvellä. Siellä on yksi erityinen kulmaus, jonne loppujen lopuksi ripustin riippumaton, tunnelmavalot sekä nuotion. Ja sopivasti äärettömän pieneen rakoon muutaman puun väliin mahtui Hogan. Yritin pysyä hereillä mahdollisia revontulien tanssishowta varten, mutta niin vain nukahdin riippumaton ihanaan keinuntaan. Kun heräsin umpipimeällä hiipivään kylmään, kömmin jatkamaan unia lämpimään untuvapussiin teltan suojiin. 

Menehän sieki!

-Oona-